Ludo-Recomandări
80 % din ceea ce învățăm este uitat în următoarele 48 de ore, fără recapitulări dese și fără expunere continuă la limba tință.
Știai că, pentru a-ți aminti pe termen lung o informație (să treci o informație din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată și apoi să o transformi în reflex) avem nevoie de minim 5 repetiții :
- Prima repetiție – foarte repede dupa prima experiență de învățare
- A doua repetiție – a doua zi
- A treia repetiție – după o săptămănă
- A patra repetiție – după o lună
- A cincea repetiție – la 3 luni după prima experiență de învățare – Vezi studiul Ebbinghaus Forgetting Curve
A învăța o limbă străină este un proces complex care implică :
- Achiziția unui vocabular variat și adecvat
- Achiziția unei pronunții diferite ( sistemul vocal – trebuie să învățăm să articulăm sunete noi)
- Achiziția a noi și, poate, numeroase reguli de gramatică
- Deprinderea unei sintaxe diferite de limba maternă.
După cum vedeți, este vorba despre 4 lucruri diferite – învăț să pronunț și articulez diferit, să pun accentul diferit, învăț cuvinte noi și sensuri noi, învăț alte reguli de gramatică și învăț cum să leg toate aceste cuvinte într-o frază care să sune bine
Ludo recomandări pentru a învăţa rapid o limbă străină:
5 paşi obligatorii
Pasul 1: Stabilirea obiectivului: Care este obiectivul meu? De ce învăţ o limbă străină?
Cât timp am la dispoziţie?
Înainte de a porni la drum, stabileşte-ţi un obiectiv lingvistic pe termen lung şi un obiectiv pe termen scurt
De pildă, atingerea nivelului B1 plecând de la nivelul A1 este un obiectiv ambiţios. Însă, dacă îţi stabileşti ca obiectiv intermediar, parcurgerea cu succes şi asimilarea cunoştinţelor pentru nivelul A2 în decurs de şase luni, obiectivul propus iniţial se poate realiza. Nu uita că pentru parcurgerea unui nivel de limbă sunt necesare 100 de ore de predare (în medie). Ca în orice alt domeniu de activitate şi obiectivele de limbă trebuie să îndeplinească criteriul SMART.
Pasul 2: Creează-ţi propriile obiceiuri în limba ţintă!
- Ascultă muzică în limba franceză, engleză, germană, etc
- Ascultă ştirile unui post de radio sau TV internaţional (RFI,TV5, BBC)
- Citeşte presa online în limba pe care doreşti să o deprinzi
- Configurează-ţi mailul personal în limba pe care doreşti să o înveţi
- Scrie-ţi lista de activităţi pentru ziua în curs în limba studiată
- Savurează-ţi cafeaua sau ceaiul de dimineaţă şi recapitulează mental sau în scris ce ai făcut săptămâna trecută la curs sau acasă
- Încearcă să traduci mici pasaje din rapoartele la care lucrezi
- Citeşte variante adaptate pe niveluri gen français facile.
Pasul 3: Studiază puţin şi des decât mult şi rar !
Pentru a învăţa o limbă străină este nevoie de mult exerciţiu, de antrenament mental şi fonetic, de aceea este important să existe ritmicitate şi consecvenţă atât în programarea lecţiilor, cât şi în studiul individual. Absenţa de la curs, mai mult de o săptămână sau două, ca şi întreruperile sau pauzele pot prelungi perioada stabilită iniţial ca obiectiv.
Pasul 4: Vorbiţi ori de câte ori aveţi ocazia!
Chiar dacă ceea ce spui nu este întotdeauna corect, important este să comunici şi mai ales să pui în practică independent, în afara cursului, cunoştinţele asimilate. Vei căpăta astfel mai multă încredere în propriile puteri şi într-o zi vei vorbi corect iar cei din jurul tău te vor felicita pentru eleganţa exprimării.
Pasul 5: Nu învăţaţi mecanic doar limba (ca sistem), încercaţi să înţelegeţi cultura, mentalităţile şi evoluţia limbii de-a lungul timpului!
Este foarte important ca, în tot acest proces, de “împrietenire” cu limba străină, să citiţi despre cultura ţării respective, despre obiceiurile nativilor (de afaceri, gastronomice, sociale, politice, culturale, etc). Înţelegând cum funcţionează limba, adică logica din spatele cuvintelor, veţi învăţa mai uşor şi, credem noi, cu mai multă plăcere şi curiozitate. Orice limbă este un sistem de norme, însă aceste norme reprezintă evoluţia poporului respectiv. Pentru a face o glumă sau pentru a vorbi cu partenerii de afaceri din Franţa sau de peste ocean este nevoie să înţelegeţi mentalităţile acestora.
Succesul tău va fi garantat!
Învață franceza uitându-te la filme
Contact
Arta și jocul ne ajută să învățăm frumos, repede și mai eficient. Îmi place să mă joc cu arta, cu știința, să creez jocuri lingvistice, să aduc puțin din celelalte arte în rigurosul domeniu lingvistic. Cred că educația este plăcerea de a împărtăși și de a forma.
Telefon: +40 748 914 915
Email: alina.simon@ludiclingua.ro
Adresă: Str. Arhitect Louis Blanc nr. 02, bl. i1, ap. 33, București, Sector 1